A bodag (más néven vakaró, vakarcs, punya, illetve cigány pizza) a cigány konyha egyik legismertebb étele.
Tökéletesen beilleszkedik a természeti és vándorló népek lepénykenyerei közé, mint például az indiai naan és chapati, a dél-amerikai tortilla, vagy mint a török pita. Az ősi magyar konyhában is találunk ilyen lepénykenyeret kölesből, illetve a mai paraszti konyhában is megtaláljuk Jézus kenyere néven.
Pici kutatómunkával rengeteg féle bodag receptet találunk, egészen a szegényes eredeti bodagtól a tepertős bodagon át a Bódi Margó-féle luxusbodagig.
Bodagot nagyon sok ételhez kínálhatunk, kiváló pörköltekhez, ragukhoz, töltött káposztához, de előfordul, hogy csak zsírral, pirospaprikával fogyasztjuk.
Hozzávalók
- 1 kg liszt (a legjobb a kenyérliszt, de finom és rétesliszt keveréke is tökéletesen működik
- 2-3 evőkanál libazsír,
- 1 ek szódabikarbóna vagy sütőpor,
- 1 ek só,
- 3 dl langyos víz
- medvehagyma
- ha szeretnénk adhatunk hozzá kockára vágott szalonnát, vagy a maradék húsvéti sonkából
A lisztet összeszitálom a szódabikarbónával. Hozzáadom a sót és a zsiradékot, majd annyi langyos vizet, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk.
Picit pihentetjük, majd lepényeket formálunk, megszórjuk liszttel. Én a tepsi hátán sütőm, de platnin az igazi.
Jó étvágyat!
Kövesd Babusát!
➡ INSTAGRAM: babusa_official
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/Babusaofficial
➡ EMAIL: babusamagazin@gmail.com
Megjegyzések
Megjegyzés küldése