Mindennapi kenyerünk: a medvehagymás bodag

A bodag (más néven vakaró, vakarcs, punya, illetve cigány pizza) a cigány konyha egyik legismertebb étele.

Tökéletesen beilleszkedik a természeti és vándorló népek lepénykenyerei közé, mint például az indiai naan és chapati, a dél-amerikai tortilla, vagy mint a török pita. Az ősi magyar konyhában is találunk ilyen lepénykenyeret kölesből, illetve a mai paraszti konyhában is megtaláljuk Jézus kenyere néven.

Pici kutatómunkával rengeteg féle bodag receptet találunk, egészen a szegényes eredeti bodagtól a tepertős bodagon át a Bódi Margó-féle luxusbodagig.

Bodagot nagyon sok ételhez kínálhatunk, kiváló pörköltekhez, ragukhoz, töltött káposztához, de előfordul, hogy csak zsírral, pirospaprikával fogyasztjuk.

Hozzávalók

  • 1 kg liszt (a legjobb a kenyérliszt, de finom és rétesliszt keveréke is tökéletesen működik
  • 2-3 evőkanál libazsír,
  • 1 ek szódabikarbóna vagy sütőpor,
  • 1 ek só,
  • 3 dl langyos víz
  • medvehagyma
  • ha szeretnénk adhatunk hozzá kockára vágott szalonnát, vagy a maradék húsvéti sonkából

A lisztet összeszitálom a szódabikarbónával. Hozzáadom a sót és a zsiradékot, majd annyi langyos vizet, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk.

Picit pihentetjük, majd lepényeket formálunk, megszórjuk liszttel.  Én a tepsi hátán sütőm, de platnin az igazi.

Jó étvágyat!


Kövesd Babusát!

INSTAGRAM: babusa_official

FACEBOOK: https://www.facebook.com/Babusaofficial

EMAIL: babusamagazin@gmail.com


Megjegyzések