Mire van szükségem?

Mik a minimum szükségleteink, és hol van a helyük a költségvetésünkben?

A költségvetés négy alappillére:

  1. Élelmiszer 🍲
  2. Rezsi 💡
  3. Lakáshitel / albérleti díj 🏠
  4. Közlekedés 🚃

A sorrend fontos. Nézzünk bele mélyebben.

Élelmiszer 🍲

Üres hassal nehéz gondolkozni.

Ebben a kategóriában a mindennapi táplálkozásról, otthoni főzésről van szó. Az ételrendelés az előre tervezés hiányát jelzi, az étterembe járás inkább a szórakozáshoz tartozik. 

Még így is nehéz. Az egészséges táplálkozás sok energiát és időt igényel, még ha a költségek nem is jönnek szóba. 

Mind tudjuk, hogyan kell, de nem a legegyszerűbb mindig figyelni. Előre megírt bevásárlólistával és egy bejáratott recepttárral lehet könnyíteni a szituáción. Mindezt olcsón csinálni már művészet. 

Rossz hír: a csokoládé nem alapélelmiszer.

Rezsi 💡

Ha már megérkezett a számla, kreatívnak lenni nehéz és bizonyos esetekben illegális.

A gáz-, villany-, vízszámla kifizetése alapvető szükséglet. Részben lakásfüggő, de nehéz prioritási sorrendet felállítani ezek között. Ha már kikapcsolták, túl nagy a baj.

Mivel ennyire a sor elején van a költségvetésben, érdemes automatizálni az alap rezsiszámlák fizetését csoportos beszedéssel.

Itt szerintem fontos, hogy attól, hogy valami havi ismétlődő költség, még nem tartozik a rezsihez vagy akár a szükségletekhez. A Netflix nem ide való például. De ha mondjuk otthonról dolgozik valaki, az internet is a rezsi része kötelezően. 

Lakáshitel / albérleti díj 🏠

Míg a rezsi nem újrabeszélés tárgya, itt több tér van halasztásra, ha elég korán kommunikáljuk a bank, illetve a tulaj felé. Az is segít általában szolgáltatásokkal és hitelekkel, ha eddig konzisztensen fizettünk. 

Hosszú távon a stabil otthon az, ami sikereink alapja. A négy fal biztonsága megvéd, a meleg étel és a meleg szoba lehetőséget ad arra, hogy az alapvető szükségleteinken túl gondolkodjunk a céljainkról.

Annak a harmadik kategória irreleváns, akinek a háza vagy lakása saját és ki van fizetve. Jó nekik!

Közlekedés 🚃

Amikor közlekedésről beszélünk, első sorban a munkába jutásra gondolunk. Ez sok mindentől függ, egyéni anyagi és egészségügyi helyzet kérdése is. 

  • Van, aki gyalog jár a szomszéd utcába. Jó nekik!
  • Aki kocsival jár, annak nemcsak az üzemanyagra kell gondolnia mint alapvető szükségletre, hanem arra is, hogy megteremtse az elinduláshoz szükséges feltételeket: az autó karbantartása, műszaki vizsgája, biztosítása stb. 
  • Aki tömegközlekedik, annak szerintem a negyedéves bérlet éri meg leginkább. Annyiba kerül, mint három havi bérlet, viszont 100 napig érvényes. Aki megteheti, vásároljon inkább hosszabb távra. 
  • Én jelenleg biciklivel járok, ha be kell mennem az irodába. Egy autótulajdonos szempontjából szinte úgy tűnik, a bicikli ingyen van, de itt is életbevágó a karbantartás, de minimum a tavaszi kisgenerál. 

Aki otthonról végez munkát, a közlekedés költségvetése nem olyan kulcsfontosságú, mint akinek be kell járnia a munkahelyére. 

Minden egyéb ezután jön 🛍️

Ezek az önfenntartás általános alapelvei, minden más sokadlagos ehhez a négy kategóriához képest. Nehéz kibújni belőle. 

A cikket gondolatébresztőnek szántam. Érdemes ránézni a költségvetésünkre minimum havonta, hogy tényleg az élethelyzetünknek megfelelő-e. Betölti a célját? Segít a napi döntésekben? Neked mi fontos?

A poszt megírásához a következő angol nyelvű cikket használtam fel: 4 Things You Must Include in Your Budget.

Borcsi

Kövesd Babusát!

INSTAGRAM: babusa_official

FACEBOOK: https://www.facebook.com/Babusaofficial

EMAIL: babusamagazin@gmail.com


Megjegyzések