Szárma

Amikor a cigány konyhára gondolunk, akkor először a lecsó-bodag-töltöttkáposzta szentháromsága ugrik be először mindenkinek. A szárma a töltött káposzta alföldre jellemző étele, így magyar konyha egyik jellegzetes fogása is, ami nem hiányozhat egyetlen egy ünnepi asztalról sem.

Rengeteg változata ismert, hiszen az egyik legősibb receptünk. Az első magyar írásos receptet az 1695-ben kiadott Tótfalusi-szakácskönyvben találjuk. Nem csoda tehát, hogy sokféle-fajta recepttel találkozhatunk. A szabolcsi klasszikustól a nyári kapros fajtáig minden évszaknak megvan a maga töltött káposztája. 

Nyugalmat kérek, mindegyikre sort kerítünk, addig is kezdjünk a családom klasszikus receptjével.

  • 1 kisebb fej savanyú káposzta (kb.15 nagy levél)
  • 1,5 kg apró káposzta (aki kevésbé szereti, tehet bele kevesebbet)
  • 1 kg darált hús
  • 30 dkg rizs
  • füstölt hús (ez lehet oldalas, füstölt libaszárny, stb.) ízlés szerint
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 üveg lecsó vagy paprika, paradicsom
  • só, bors, pirospaprika

Az előkészítéssel kell kezdeni: átmossuk az apró káposztát, lecsepegtetjük.

Ezután összeállítjuk a tölteléket: lepirítom a hagymát (1 kg húshoz 1 fej), majd hozzáadom a darált húst és a rizst (1 kg húshoz 1 bögre). Ízlés szerint fokhagymát, sót, borsot, és piros paprikát. Jó alaposan eldolgozom, hogy egy viszonylag egynemű masszát kapjak. Én nem szoktam tojást adni a töltelékhez, de ha gombócokat is szeretnénk, akkor mindenképpen adjunk hozzá, hogy ne főjön szét.

A káposztaleveleket megmosom, és kivágom az erét. Ha túl nagyok a levelek, vagy kisebb töltelékeket szeretnék, akkor vágom a leveleket. 

Betöltöm a káposztalevelekbe a húst, és félrerakom.

Veszek egy nagy lábast, és pici zsírt vagy olajat öntök bele. Rárakom az apró káposzta 1/3-ad részét, a lecsót, majd a füstölt húst (ez lehet kolbász, tarja, oldalas stb.) majd a betöltött káposztát, és így rétegezem tovább.

Ha készen vagyok, akkor felöntöm vízzel, és lassú tűzön készre főzöm. Ha túl levesesnek találom a főzés végén vékonyan berántom.

Bodaggal vagy kaláccsal tálalom.

Jóétvágyat!

Kövesd Babusát!

INSTAGRAM: babusa_official

FACEBOOK: https://www.facebook.com/Babusaofficial

EMAIL: babusamagazin@gmail.com


Megjegyzések