Mini Viktória-tortácskák

Minden jobb, ha mini, és ez a Viktória-torta esetében sincsen másképp. Az eperszezon és a koronázás ráadásul jó apropó, hogy elkészítsük ezeket a mini tortákat. Egyszerű, és annak ellenére, hogy az enyém igen rusztikusra sikerült, így is mutatós a végeredmény. Puha, könnyű és tökéletes vendégváró édesség, ami tökéletes a vasárnapi ebéd után vagy a délutáni kávé mellé.

Én a tejszín helyett egy kellemesen citromos mascarpone krémmel töltöttem meg a piskótát,  de én a klasszikus receptet is jó szívvel ajánlom.

Hozzávalók:

  • 150 g sótlan vaj, lágyítva
  • 150 g aranyszínű porcukor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tej
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 150 g öntetliszt
  • 250 g mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • citromhéj
  • plusz extra a porozáshoz
  • 185 g tetszés szerinti lekvár (eper vagy málna jól működik)
  • eper a díszítéshez


Elkészítés:

Melegítsük fel a sütőt 180C fokra, és béleljünk ki egy 12 lyukú muffin formát papírformákkal. A vajat és a porcukrot elektromos habverővel világosra és habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, és minden egyes hozzáadás után lekaparjuk a tál oldalát.

Adjuk hozzá a tejet, a vaníliát, a lisztet és egy csipet sót, majd ismét verjük simára. 

Osszuk el a tésztát egyenletesen a papírdobozok között - ez könnyen megtehető egy fagylaltkanalat használva. Süssük 17-20 percig, vagy amíg a piskóták aranyszínűek lesznek, megemelkednek, és a közepükbe szúrt nyárs tisztán jön ki. Hagyjuk hűlni a formában 10 percig, majd tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Ha teljesen kihűltek, a piskóták akár három hónapig is lefagyaszthatók.

Távolítsuk el a papírtokokat a szivacsokról, majd egy kis fogazott késsel vágjuk ketté a mini piskótákat.

A mascarponét, a porcukrot  egy picici citrommal (ízlés szerint tehetünk bele citromlevet, vagy citroméjat, de akár mind a kettőt) elektromos habverővel verjük lágy habbá. Kenjünk egy kevés lekvárt mindegyik piskóta aljára, majd kanalazzunk vagy habnyomóval töltsük meg a krémet púpozott, és a piskóták tetejével együtt tegyük a rétegek közé. 

Tálalás előtt eperrel díszítjük. 

Az eredeti receptet itt találjátok:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mini-victoria-sponges

Jó étvágyat!

Kövesd Babusát!

 INSTAGRAM: babusa_official

 FACEBOOK: https://www.facebook.com/Babusaofficial

 EMAIL: babusamagazin@gmail.com

Megjegyzések