Minden jobb, ha mini, és ez a Viktória-torta esetében sincsen másképp. Az eperszezon és a koronázás ráadásul jó apropó, hogy elkészítsük ezeket a mini tortákat. Egyszerű, és annak ellenére, hogy az enyém igen rusztikusra sikerült, így is mutatós a végeredmény. Puha, könnyű és tökéletes vendégváró édesség, ami tökéletes a vasárnapi ebéd után vagy a délutáni kávé mellé.
Én a tejszín helyett egy kellemesen citromos mascarpone krémmel töltöttem meg a piskótát, de én a klasszikus receptet is jó szívvel ajánlom.
Hozzávalók:
- 150 g sótlan vaj, lágyítva
- 150 g aranyszínű porcukor
- 2 tojás
- 1 evőkanál tej
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- 150 g öntetliszt
- 250 g mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- citromhéj
- plusz extra a porozáshoz
- 185 g tetszés szerinti lekvár (eper vagy málna jól működik)
- eper a díszítéshez
Elkészítés:
Melegítsük fel a sütőt 180C fokra, és béleljünk ki egy 12 lyukú muffin formát papírformákkal. A vajat és a porcukrot elektromos habverővel világosra és habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, és minden egyes hozzáadás után lekaparjuk a tál oldalát.
Adjuk hozzá a tejet, a vaníliát, a lisztet és egy csipet sót, majd ismét verjük simára.
Osszuk el a tésztát egyenletesen a papírdobozok között - ez könnyen megtehető egy fagylaltkanalat használva. Süssük 17-20 percig, vagy amíg a piskóták aranyszínűek lesznek, megemelkednek, és a közepükbe szúrt nyárs tisztán jön ki. Hagyjuk hűlni a formában 10 percig, majd tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Ha teljesen kihűltek, a piskóták akár három hónapig is lefagyaszthatók.
Távolítsuk el a papírtokokat a szivacsokról, majd egy kis fogazott késsel vágjuk ketté a mini piskótákat.
A mascarponét, a porcukrot egy picici citrommal (ízlés szerint tehetünk bele citromlevet, vagy citroméjat, de akár mind a kettőt) elektromos habverővel verjük lágy habbá. Kenjünk egy kevés lekvárt mindegyik piskóta aljára, majd kanalazzunk vagy habnyomóval töltsük meg a krémet púpozott, és a piskóták tetejével együtt tegyük a rétegek közé.
Tálalás előtt eperrel díszítjük.
Az eredeti receptet itt találjátok:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mini-victoria-sponges
Jó étvágyat!
Kövesd Babusát!
➡ INSTAGRAM: babusa_official
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/Babusaofficial
➡ EMAIL: babusamagazin@gmail.com
Megjegyzések
Megjegyzés küldése